Die Romantische Strasse
route naar Italië
We reizen door naar Italië. Daar rijden we helemaal naar het zuiden, de hak van de laars. Wanneer we weer richting noorden rijden kiezen we weer voor een rit over de romantische strasse.
Dinsdag 11 augustus
In Oostenrijk stoppen we in Umhausen om de waterval Stuibenfall te bezichtigen. Wat een prachtig watergeweld. Omdat het een hele steile klim omhoog is, vinden we het halverwege wel genoeg maar de liefhebber kan helemaal naar boven klimmen om het water in de diepte te zien verdwijnen. Voor de nacht parkeren we in Obsteig bij een cafe-restaurant wat voor het gewin ook nog een kinderdagverblijf en een autosloperij runt.
Woensdag 12 augustus
We willen slot Neuschwanstein in Fussen bezichtigen maar komen er te laat achter dat we niet de enigen zijn. We staan een uur in de file om vervolgens te horen krijgen dat er voor campers geen plaats meer is. Omdat ook busladingen vol nieuwsgierigen worden afgeleverd, zien we maar het bezoek af. Het is ons te druk. We bezoeken Landsberg am Lech, een plaats aan de romantische route. We krijgen er een prachtige Domkerk te zien en enkele oude stadspoorten en fonteinen. Het. stadje ademt een gemoedelijke sfeer uit.
Donderdag 13 augustus
Wij zijn in Donauworth beland. Natuurlijk lopen we door de Reichstrasse. Kleurrijke gebouwen met fraaie gevels en erkers zorgen voor een bijzondere aanblik. Vooral het Rathaus steelt de show met voor ieder venster een wit-paarse bloemenpracht. We fietsen een heel eind langs de Donau via een onverhard pad. De rivier is hier al goed bevaarbaar.
Op de CP worden we geconfronteerd met de vraag naar het zin van het leven. Twee drankverslaafden zitten ieder in een eigen camper, die nooit meer van z'n plek komt, een leeg bestaan te leiden. Waar de een openlijk de ene na de andere fles in het keelgat laat verdwijnen, is zijn collega meer van het stille drinken en trekt zich regelmatig terug in zijn oude transportbus.
Vrijdag 14 augustus
Prachtig, in een woord prachtig. De hele historische 'altstadt' van Dinkelsbuhl is een feest om doorheen te lopen. De St. George kerk is indrukwekkend door zijn hoge middenschip. Verder is het een kleurrijk geheel; allerlei pasteltinten zijn vebruikt om de huizen en gebouwen een aanzien te geven. Het geheel wordt vastgehouden door een oude stadsmuur die al zijn poorten nog heeft.
De nieuwe CP naast het kerkhof voorziet duidelijk in een behoefte. Formeel kunnen er 6 campers staan maar omdat het hele parkeerterrein als CP wordt gebruikt ligt het aantal plaatsen wel boven de 20.
Zaterdag 15 augustus
Op naar de roots van ons koningshuis. In het museum, wat is gevestigd in de Wilhelmsturm, wordt ons precies uit de doeken gedaan wat Willem 1 voor het ontstaan van Nederland heeft betekend. Vanaf de CP is het nog een hel klim. Voor de toren is een standbeeld van Willem van Oranje geplaatst. Het is boeiend om te zien hoe Dillenburg zich als Oranienstadt profileert. Nieuw voor mij is het feit dat het Belgische Diest en het Franse Orange samen met Delft en Dillenburg een samenwerkingsverband hebben omdat ze allen met Oranje-Nassau verbonden zijn.