spaanse Zomerreis 2013

Na een reis van een kleine week door België en Frankrijk komen we aan bij een voor ons nieuw vakantieland.

Woensdag 24 juli

Na een korte rit passeren we de Spaanse grens. Voor ons een nieuw land, het is voor ons beide een eerste bezoek aan het Iberisch schiereiland. Na een prachtige Pyreneeën-rit komen we uit bij de Spaanse stad Vitoria-Gasteiz. We staan ver buiten het centrum maar in de buitenwijk is een kleine kermis. Na enige moeite vinden we een restaurant om ons een lekker maal te laten voorzetten.

 

 

 

Donderdag 25 juli

We reizen naar het westen. We komen door een minder aantrekkelijk landschap. Uitgestrekte graanvelden vullen een vlak terrein. Wat opvalt is dat er op het platteland heel veel huizen zijn verlaten. Het lijkt dat de Spanjaarden massaal in de stad zijn gaan wonen. We stoppen in Zamora. Een prachtige CP tegenover een groot park waar veel wordt gesport. We bekijken een Moors kasteel en een kathedraal welke beide tot de bezienswaardigheden van deze stad behoren.

 

We reizen door naar Portugal. Daar blijven we een week rondkijken. Dan wacht opnieuw Spanje

Woensdag 31 juli

We zijn klaar met Portugal en gaan terug naar Spanje. We rijden door het natuurpark en komen langs een  kathedraal waar ook een lange trap met vele toegangstreden is. Ook dit is een bedevaartkerk met een lange kruisweg naar de ingang.  Wanneer we verder rijden komen we door een wildpark waar het vee los loopt en de weg bezet houdt. In Spanje rijden we door een dorp met zeer nauwe straatjes. Voor de nacht parkeren we in  As Neves. We ontmoeten er een Belgisch stel wat woont in een tot terreinwagen omgebouwde vrachtauto. De bedoeling van het tweetal is Afrika rondrijden maar ze staan al 12 weken in dit Spaanse dorp.

 

Donderdag 1 augustus

De reis gaat verder naar het noorden. De weg waarop we rijden biedt regelmatig een blik op de Atlantische oceaan. We rijden  Milladoiro binnen op zoek naar de camperplaats. Het blijkt een parkeerterrein bij een café te zijn. Het is er wel gezellig druk want deze stad ligt vlak bij Santiago de Compostella en wij staan aan de looproute. Menig bedevaartganger doet ons cafeetje aan. Op de avond valt er wat regen.

Vrijdag 2 augustus

Wij gaan vandaag op de fiets een bezoek brengen aan Santiago de Compostela. Het is niet ver en een groot deel van de route loopt naar beneden. In de stad zijn veel pelgrims. Lopend gaan we het centrum in en komen zo bij de kathedraal waar alle bedevaartgangers zo lang naar onderweg zijn. Het is in de kerk dan ook zeer druk. Het is een groot complex met meerdere gewijde ruimtes. Daarna lopen naar een kasteel wat in een mooi park ligt. De terugtocht is veel bergop. Het is dan een hele opluchting dat we de campers weer zien staan.

 

Zaterdag 3 augustus

Na een rit over de tolvrije snelweg parkeren we bij een hotel bij Cuddelerio. Het dorp zelf ligt een eindje verderop. Als we ’s middags naar het plaatsje fietsen blijkt het een prachtig vissersdorp aan de Atlantische kust te zijn met veel hoogte verschil. Vanaf de haven is het een schitterende aanblik; allerlei gekleurde huisjes staan bij de helling omhoog gebouwd. We dwalen een hele tijd door de straten. Er is veel te zien. Veel zaken hebben met de visserij te maken.

 

Zondag 4 augustus

Bij Lastres is een groot museum waar veel wordt getoond over Dinosaurussen. We arriveren mooi vroeg en kunnen rustig de grote monsters bekijken. In deze omgeving zijn veel dino-fossielen aangetroffen en het museum geeft daarover interessante informatie. We sturen de campers daarna de bergen van de Picos in. We rijden over prachtige bergwegen met loslopend vee. We komen bij uitzichtpunten waar je de omgeving kunt overzien. ’s Avonds gaan we naar Colombres. We treffen het want er is feest in het dorp feest in het dorp. Met veel tromgeroffel wordt er een boom uit het bos gehaald. Nadat deze volledig van de takken is ontdaan en geschild gaat hij als totempaal omhoog. Een kleine kermis en een grote feesttent bieden vermaak. De lokale bevolking komt ons als gasten enkele plaatselijke hapjes brengen.

Maandag 5 augustus

Het doel voor vandaag is Santillana del Mar. We willen er ondergronds. Echter de grot van Altameira is gesloten zodat we de plaats zelf maar gaan ontdekken. Het is er erg toeristisch en het plaatsje doet dan ook z’n uiterste best dat zo te houden. In de middag rijden we naar het piepkleine dorpje Penagos. Er is hier een safaripark. De CP ligt er tegen aan en over het hek zien we de wilde dieren lopen. ’s Avonds dineren we in het plaatselijke restaurantje. Er wordt weer een voortreffelijke maaltijd geserveerd.

 

 

Dinsdag 6 augustus

Onze wegen gaan weer scheiden. Jan en Rita willen wat langer op deze plek blijven, terwijl Hanna en ik nog plannen in Frankrijk hebben. We rijden over een prachtige kustweg. Flinke rotsen aan de landzijde en de Atlantische oceaan pal aan de andere kant. Een enkele keer rijden we zelfs onder de rotsen door. We kiezen voor de CP in Zumaia. Dit is een oude vissershaven. De CP ligt wat buiten het centrum maar wel prachtig langs de rivier.

 

 

 

Woensdag 7 augustus

We worden wakker terwijl de regen op de camper kleppert. Er staat een stevige wind. Noord Spanje heeft niet altijd zomers weer. We maken een lange reis naar de Dordogne. 

Voordat we naar huis gaan, sneupen we nog een week door de Dordogne.