CAMPERTOCHT

‘HARZSTIKKE MOOI!’


Zaterdag 22 oktober

De reis is begonnen. We passeren zonder moeite de grensovergang van Nieuweschans. Na een plezierige rit komen we aan in Thedinghausen. De camperplaats is schitterend gelegen. Zo kijk je uit op een fraai bouwwerk wat het meest weg heeft van een slot. Aan de achterzijde is een bomenpark. Hier kunnen we onze bomenkennis ophalen want alle mogelijke soorten zijn er geplant, compleet met naamplaatje en uitleg.


Zondag 23 oktober

We reizen verder naar Bad Salzdetfurth. De camperplaats is mooi gelegen nabij een park. De wandeling door deze fraaie tuin laat zien dat de natuur zich klaar maakt voor de winter.

We stappen op de fiets en maken een tocht door de omgeving. Het landschap is prachtig gelegen en via rustige binnenweggetjes krijgen wij een goede indruk van deze streek.


Maandag 24 oktober

Vienenburg is de volgende halteplaats. Ook hier komen we weer op een fantastische plek te staan. De parkeerplaats is in een bosrand en aan de oever van een meertje. We zijn de enigen die van deze gelegenheid gebruik maakt.

Om meer van de omgeving mee te krijgen pakken weer de fiets. We rijden om het meertje heen en gaan dan het platteland op wat alles behalve plat is. Met een behoorlijke inspanning maken we een tocht van 15 kilometer.


Dinsdag 25 oktober

Vandaag trekken we echt de Harz in. Via mooie bergwegen met haarspeldbochten en prachtige uitzichten rijden we naar Bad Lautenberg. Als we hoog in de bergen zitten is de hemel strak blauw. Het lage land zit in een grauwe mist. We parkeren de campers en maken een boswandeling. De combinatie zon-herfst maakt onze tocht bijzonder. Klaterende bergriviertjes en dennengeur zorgen helemaal voor de ideale omstandigheden. 

Als we Bad Lautenberg binnen rijden is de zon weer in de mist verdwenen. De camperplaats ligt naast een zwembad. We maken dankbaar gebruik van deze optie.


Woensdag 26 oktober

Na de koffie gaan we weer rijden. Via een mooi landschap verplaatsen we ons naar Duderstadt. De camperplaats is gewoon een parkeerterrein. Gelukkig ligt deze gunstig, vlakbij de oude binnenstad. In de middag struinen we door deze plaats. Er staan prachtige gebouwen, vaak gelegen aan ruime pleinen. We drinken een kop koffie in een gezellig cafeetje. De vele winkels kunnen vooral op de belangstelling rekenen van Hanna en Rita. Dit sfeervol stadje is een aanrader.


Donderdag 27 oktober

De ontdekkingstocht gaat verder naar Holzminden. Deze plaats ligt aan de Weser. Als we aan komen, blijkt de camperplaats direct aan deze rivier te liggen. Vanuit onze camper krijgen we een prachtig uitzicht op de rivier met daarachter de stad. Uiteraard gaan we de binnenstad opzoeken. We lopen door steegjes en over pleinen. Het is een typisch Duitse stad met veel vakwerkhuizen.


Vrijdag 28 oktober

We willen naar de ratten-stad Hameln. In een buitenwijk kunnen we de campers parkeren op een eenvoudige camperplaats. Op de fiets gaan we de stad in. Het duurt niet lang of we zien de eerste ratten. Maar van deze creaties heeft niemand last. Hameln laat de toerist duidelijk weten dat het sprookje over deze plaats is geschreven. In de hoofdstraat staat een groot beeld van de plaatselijke held. Het sculptuur beeldt de rattenvanger uit, compleet met fluit en gevolgd door ontelbare knaagdieren.

We fietsen langs de Weser en kijken op de kade.


Zaterdag 29 oktober

We komen op een enorm parkeerterrein terecht. De kermis is net geweest of moet nog starten. Veel vrachtwagens en half afgebouwde attracties staan her en der verspreid. We zijn in Minden. Hanna kent deze plaats nog van vroeger. Als puber is ze hier eens op vakantie geweest. 

We pakken de fiets en gaan het aquaduct opzoeken. Het is een mooie fietstocht langs delen van de oude stad. We staan verwonderd het enorme kunstwerk te bewonderen. Het kanaal wordt door middel van een grote bak over de rivier de Weser geleid. Een sluizencomplex biedt de schipper de mogelijkheid om van de rivier naar het kanaal te worden geschut. Het waterwerk ligt er volgens Hanna nog precies zo bij als 45 jaar geleden.